top of page

Therapeutisch Elastische Kousen

Cora Rombouts:
•  Erkend leverancier van therapeutische elastische kousen.
•  Leverancier van alle zorgverzekeraars.

Voor wie zijn therapeutische elastische kousen bestemd:
Therapeutische elastische kousen worden voorgeschreven aan mensen die beenklachten hebben. Erg veel mensen hebben hier last van. De oorzaak van de klachten is een stoornis in de werking van de bloedvaten, in dit geval de aderen. Ongeveer 50% van de Nederlandse bevolking heeft een bepaalde vorm van beenklachten. Het merendeel van hen lijdt aan de gevolgen van aderproblemen. Mensen van jonge tot zeer hoge leeftijd dragen therapeutische elastische kousen.

Klachten kunnen o.a. zijn:
•  Spataderen tijdens zwangerschap;
•  Spataderen/spataderontsteking;
•  Vermoeide zware benen;
•  Oedeem (vocht) in de benen;
•  Trombosebeen;
•  Open been;
•  Lymfoedeem.

Vergoeding:
De vergoeding van therapeutische elastische kousen zit standaard in het basispakket van elke zorgverzekeraar. Er is geen eigen bijdrage nodig. Als uw verplichte eigen risico nog niet voldaan is, dan worden uw elastische kousen wel eerst via uw zorgverzekering met u verrekend.

Naast onze aanmeetlocatie in het Voetgezondheidscentrum Reusel hebben wij diverse andere aanmeetlocaties in Brabant en bezoeken wij u gratis aan huis in geheel Brabant.

kousen-2.png

Cora Rombouts

Therapeutische elastische kousen zijn kousen die bedoeld zijn om extra druk te geven aan een ledemaat, meestal om de ophoping van vocht tegen te gaan. Door de extra druk verplaatst het vocht zich deels en de afvoer van vocht door de bloedvaten verbetert.

 

Ziektebeelden waarbij het dragen van een elastische kous nuttig of nodig is: oedeem, veneuze insufficientie, na een diep-veneuze trombose of erysipelas. Bij lang staan, zwangerschap of een lange vliegreis om het ontstaan van spataders of trombose te voorkomen.

Er bestaan vlakbreikousen en rondbreikousen (zonder naad). Er bestaan 4 drukwaarden, nl.: klasse 1 (laagste druk) t/m 4 (hoogste druk). Vanaf klasse 2 is er sprake van vergoedingsmogelijkheden. De soorten kousen die geleverd kunnen worden zijn: kniekous, lange kous, panty of armkous. De stevigheid van de kous kan heel verschillend zijn, dit naar gelang de diagnose van de arts.

bottom of page